zondag 13 januari 2013

Over De Betekenis Van Democratie

Elsevier.nl, zaterdag 13/01/2013:
"De Europese Unie geeft, samen met een aantal financiële instellingen, ruim vijf miljard euro aan Egypte. Het Europese samenwerkingsorgaan wil met de gift de democratische transitie steunen.
'U kunt er zeker van zijn dat op de weg naar het verankeren van de democratie de EU aan uw zijde zal staan als een vriend, een buur en partner,' sprak de Belg. Volgens Van Rompuy heeft Egypte de steun juist nu hard nodig omdat vanwege politieke onrust de democratie en de economie onder druk zijn komen te staan." (lees hier)
Als je dit bericht zo leest, dan zou je bijna gaan denken dat ze daar bij de EU de invoering van de sharia, het ondermijnen van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, het opsluiten en intimideren van politieke tegenstanders en de onderdrukking van vrouwen en religieuze minderheden als democratische beginsels beschouwen. Dat is natuurlijk niet zo, maar het is wel duidelijk dat de EU in dit geval de betekenis van het begrip democratie zodanig uitrekt, dat het nog nauwelijks iets betekent. Uitgaande van deze nogal inclusieve opvatting van democratie zou men bijvoorbeeld ook gemakkelijk kunnen concluderen dat de EU een goed-functionerende democratie is.

Maar misschien is dit wel het hele punt van "president" Van Rompuy. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten