woensdag 19 september 2012

Ze Zijn De Tanks En De Soldaten Niet Vergeten!

In een tweetal blogs heb ik de afgelopen weken op de netelige machtskwestie gewezen die in de vele discussies en voorstellen over de toekomst van de EU steeds onaangeroerd bleef:
"In tegenstelling tot wat de genoemde oplossingen allemaal lijken te suggereren, het naleven van regels en afspraken kan niet afgedwongen worden door meer regels en afspraken. De kern van een politieke unie, in tegenstelling tot andere samenwerkingsverbanden, is het vermogen om repressie toe te passen [...]. Het is het repressieve vermogen, zeg maar de tanks en de soldaten, dat de EU van een hoogdravende praatclub tot een werkelijke politieke unie zou maken. Dit is de ultieme consequentie van de politieke logica van 'nooit meer eurocrisis'. The rest is noise.

Zijn onze meesters in Brussel de tanks en de soldaten vergeten? We moeten ze, dat hebben we inmiddels geleerd, nooit onderschatten. "Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel." (Pred. 3:1-15)"
En inderdaad, onze meesters in Brussels hebben ons niet al te lang op hen laten wachten. Onder het moto 'nooit meer eurocrsis' zijn de Europese tanks en soldaten inmiddels door de befaamde 'Future Group' stevig op de agenda gezet, samen natuurlijk met de intentie om de EU democratischer te maken. Wees gerust dus, de repressieve macht van de EU zou onder een stevige democratische controle komen te staan:
"In the following report, we put forward concrete proposals designed to address the challenges that Europe is facing. Some are short- and some are long-term. Many can be done within the existing treaty framework; some may need amendments to the treaties. What is important, is to get the sequencing and the balance right, combining what can be realistically achieved in due course with a longer term perspective and vision for a stronger Europe. Clearly, strengthening EMU is the key element in our efforts to overcome the present crisis. 
ensure full democratic legitimacy and accountability. If additional action is taken at European level and this concerns EU competences, the European Parliament has to be involved either through co-decision or consultation.
In the long term, we should seek more majority decisions in the CFSP sphere, joint representation in international organizations, where possible, and a European defence policy. For some members of the Group this could eventually involve a European army." (lees hier)
Er is echter een klein probleem. Tanks kunnen onze meesters in Brussel wel kopen en soldaten kunnen ze desnoods inhuren (althans als ze t.z.t. nog geld in de portemonnee zouden hebben). Maar de EU democratisch maken, dat kunnen ze niet! Zeker niet als onder 'Europese democratie' enkel de consultatie- en medebeslissingsbevoegdheden van het zogenaamde Europese parlement wordt begrepen.

We zijn voorlopige nog mijlen ver van de oprichting van de Verenigde Staten van Europa met een eigen leger, de problemen op de weg daar naartoe zijn op zijn minst immens. Maar wie enigszins bekend is met de ontstaansgeschiedenis van de EU zou bij het lezen van deze tekst van de 'Future Group' wel even onrustig kunnen worden. Een ondemocratische EU met een effectief repressief vermogen is inmiddels iets meer geworden dan een hersenspinsel van een paranoïde conservatieve geest zoals de mijne. De hoofdingrediënten voor een dergelijke dystopie zijn wel degelijk aanwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten